Ürək sağlamlığını qorumaq üçün məsləhətlər

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün məsləhətlər

Sağlam qidalanın


Araşdırmalara görə, zəif doymuş yağ; lifli qidalar, antioksidantlar, təkli doymamış yağlar və balıqla zəngin pəhriz ürək-damar xəstəliklərinə müsbət təsir göstərir.


Pəhrizin ürək sağlamlığına təsirini araşdıran araşdırmalar göstərdi ki, aqressiv yağ qəbulunda məhdudiyyətlər ölüm nisbətini 30-60 faiz azaldır.

Tərkibində omeqa-3 yağ turşuları olan qidalar da qanda laxtaların əmələ gəlməsini azaldır və damar genişləndirici təsir göstərir. Bundan əlavə, balıq istehlakı ilə ürək-damar xəstəlikləri nəticəsində ölüm nisbəti arasında tərs əlaqə olduğu aşkar edilmişdir.


Nə etməli?


  • Təzə tərəvəzlər, meyvələr, balıqlar və lifli qidalarla zəngin bir pəhriz proqramına riayət edin. 


  • Ümumi yağ istehlakınız, bu pəhrizinizin 30 faizini keçməməlidir. Doymuş yağların qəbulunu 7-10 faiz, çoxlu doymamış yağları 10 faiz, monodoymamış yağların qəbulunu isə 10-15 faizlə məhdudlaşdırın.


  • Həftədə 1-2 dəfə təxminən 100 qram qırmızı ət istehlak edin.


  • Şirniyyat istehlak etmək istədiyiniz zaman ağır xəmirli desertlər yerinə südlü olanlara üstünlük verin. 


  • Alkoqoldan imtina edin və ya məhdudlaşdırın. 


  • Gündəlik duz qəbulunu 5 qramla məhdudlaşdırın.


Bu qidalardan uzaq durun!


  • İçalat (qaraciyər, beyin, böyrək, dil və s.),


  • Qabıqlı balıqlar (karides, midye, kalamar və s.),


  • Tam yağlı ət, kolbasa, salam, kolbasa, basdırma, toyuq və hinduşka dərisi,


  • Yağlı qidalar (qaymaq, mayonez, şokolad və yağlı souslar),


  • Qızartma və qovurma,


  • Tərkibi bilinməyən hazır qidalar,


  • Alkoqollu içkilər, hazır meyvə şirələri, sərinləşdirici içkilər,


  • Kərə yağı, donuz yağı, marqarin yağı,


  • Şorbalarınızda və digər yeməklərinizdə dadlandırıcı kimi istifadə etdiyiniz bulyon və ya toyuq suyu.


Konsultasiyaya yazıl

*Məlumatları doldurduqdan sonra ən qısa zamanda sizinlə əlaqə saxlanılacaq

All rights reserved © 2023. "Invitro".

Whatsapp'a yazın