Sağlam qidalanın
Araşdırmalara görə, zəif doymuş yağ; lifli qidalar, antioksidantlar, təkli doymamış yağlar və balıqla zəngin pəhriz ürək-damar xəstəliklərinə müsbət təsir göstərir.
Pəhrizin ürək sağlamlığına təsirini araşdıran araşdırmalar göstərdi ki, aqressiv yağ qəbulunda məhdudiyyətlər ölüm nisbətini 30-60 faiz azaldır.
Tərkibində omeqa-3 yağ turşuları olan qidalar da qanda laxtaların əmələ gəlməsini azaldır və damar genişləndirici təsir göstərir. Bundan əlavə, balıq istehlakı ilə ürək-damar xəstəlikləri nəticəsində ölüm nisbəti arasında tərs əlaqə olduğu aşkar edilmişdir.
Nə etməli?
Təzə tərəvəzlər, meyvələr, balıqlar və lifli qidalarla zəngin bir pəhriz proqramına riayət edin.
Ümumi yağ istehlakınız, bu pəhrizinizin 30 faizini keçməməlidir. Doymuş yağların qəbulunu 7-10 faiz, çoxlu doymamış yağları 10 faiz, monodoymamış yağların qəbulunu isə 10-15 faizlə məhdudlaşdırın.
Həftədə 1-2 dəfə təxminən 100 qram qırmızı ət istehlak edin.
Şirniyyat istehlak etmək istədiyiniz zaman ağır xəmirli desertlər yerinə südlü olanlara üstünlük verin.
Alkoqoldan imtina edin və ya məhdudlaşdırın.
Gündəlik duz qəbulunu 5 qramla məhdudlaşdırın.
Bu qidalardan uzaq durun!
İçalat (qaraciyər, beyin, böyrək, dil və s.),
Qabıqlı balıqlar (karides, midye, kalamar və s.),
Tam yağlı ət, kolbasa, salam, kolbasa, basdırma, toyuq və hinduşka dərisi,
Yağlı qidalar (qaymaq, mayonez, şokolad və yağlı souslar),
Qızartma və qovurma,
Tərkibi bilinməyən hazır qidalar,
Alkoqollu içkilər, hazır meyvə şirələri, sərinləşdirici içkilər,
Kərə yağı, donuz yağı, marqarin yağı,
Şorbalarınızda və digər yeməklərinizdə dadlandırıcı kimi istifadə etdiyiniz bulyon və ya toyuq suyu.
*Məlumatları doldurduqdan sonra ən qısa zamanda sizinlə əlaqə saxlanılacaq
All rights reserved © 2023. "Invitro".